Geschiedenis verrekijker

Voor het spotten van vogels of voor het jagen op wild gebruiken wij een verrekijker. Maar duizenden jaren geleden bestonden deze kijkers nog niet. De jacht op wilde dieren ging toen zelfs nog met het blote oog. Maar gelukkig kunnen we vandaag de dag de verrekijker gebruiken. De uitvinding van de verrekijker ging destijds de hele wereld over, alle belangrijke edellieden wilden dit speciale product hebben.

Uitvinding van de verrekijker

De werking van lenzen is al eeuwenlang bekend. Verschillende geleerden deden onderzoek naar de werking van de lenzen. Echter, de verrekijker is pas in 1608 uitgevonden door de Nederlander Hans Lippershey, een brillenmaker uit Middelburg. Het is niet bekend hoe Lippershey op het idee kwam om een verrekijker te maken. Volgens verhalen zou hij een paar jongens twee lenzen achter elkaar hebben zien houden, waardoor de verte ineens dichtbij leek.

Hij presenteerde de nieuwe uitvinding aan prins Maurits en vroeg patent aan bij de Staten-Generaal. In Den Haag waren op dat moment veel buitenlandse edelen en diplomaten aanwezig. Prins Maurits toonde zijn nieuwe verrekijker met trots aan hen, met als gevolg dat alle andere vorsten en edelen deze nieuwe uitvinding ook wilden hebben.

Nadat de sterrenkundige Galileo Galilei het bericht van de verrekijker had gekregen, begon hij zelf met het bouwen van een kijker. Binnen een jaar bouwde hij een betere variant die wel twintig keer kon vergroten. Uiteindelijk maakte hij ook een telescoop voor het bestuderen van de maan en planeten.  Maar zijn prestatie werd al snel gebruikt tijdens oorlogen. De telescoop was een perfect hulpmiddel om de naderende oorlogsschepen te spotten.

Lenzen slijpen

Na deze uitvinding zijn niet alleen maar meer mensen de astronomie gaan bestuderen, ook veel wetenschappers gingen het beroep lenzen slijpen uitoefenen. Dit was niet alleen met het doel om een verrekijker of telescoop te bouwen, het lenzen slijpen was een erg boeiende techniek die het wereldbeeld liet veranderen vanwege de nieuwe inzichten die het opleverde, zoals het ontdekken van verschillende planeten.

Galileo Galilei gebruikte het lenzen slijpen om een telescoop te bouwen voor het bestuderen van de sterrenhemel. Hij bestudeerde de maan en later ook andere planeten zoals Jupiter en ontdekte vier manen. Deze ontdekking was erg belangrijk, hierdoor kon hij namelijk bewijzen dat niet alles om de aarde draaide.

Het heden

De verrekijker heeft in de laatste jaren veel ontwikkelingen ondergaan. Niet alleen het uiterlijk, maar ook de functionaliteiten zijn veranderd. Je kunt nu zelfs met verrekijkers inzoomen. Ook zijn er verschillende modellen ontwikkeld. Vroeger had je maar één model, nu zijn dit er drie. Deze hebben allemaal eigen kenmerken. Na de ontwikkeling van de verrekijker, zijn er andere optische systemen ontworpen. Denk hierbij aan microscopen en spotting scopes. Zonder de ontdekking van de verrekijker en de inzichten die het slijpen van lenzen bracht, zouden wij deze producten vandaag de dag nog niet kennen.

Gratis verzending

Op alle bestellingen vanaf €20

30 dagen bedenktijd

Niet goed geld terug

Service

Vandaag besteld = Morgen in huis

Veilig betalen

PayPal / MasterCard / iDEAL