Typen verrekijkers

De verschillende typen verrekijkers

Er zijn nogal wat verschillende typen verrekijkers. De meeste varianten zijn binoculair, dit zijn verrekijkers met twee gelijke optische systemen. Hier kun je met beide ogen doorheen kijken. Maar er zijn ook monoculaire kijkers, hier kun je maar met één oog doorheen kijken. Echter, deze soorten zijn ook nog onder te verdelen in dakkant- en porro-varianten. Maar wat zijn de verschillen tussen deze verschillende kijkers? En wat zijn de voor- en nadelen van deze modellen?

Dakkant

De dakkant-verrekijker is een binoculaire kijker met twee lenzen waar je met beide ogen doorheen kunt kijken. De prisma’s zijn precies achter elkaar geplaatst, hierdoor gaat het licht gaat er in een rechte lijn doorheen. Dit zorgt ervoor dat de verrekijker compact formaat heeft en makkelijk te vervoeren is. Voordelen van dit type model zijn dat deze een goed beeld heeft, minder gevoelig voor stof en aanslag op de lensdelen is en een erg lange levensduur heeft.

verrekijker

Porro

De porro-verrekijker is ook binoculair. Waar het licht recht door de dakkant verrekijker gaat, wordt het licht hier via een N-vormige knik getransporteerd. Het prisma, het objectief en de oculair staan niet recht tegenover elkaar. Hierdoor is dit model breder en zwaarder dan een dakkant-kijker en minder makkelijk mee te nemen. Zorg er daarom voor dat je de verrekijker altijd veilig inpakt, denk hierbij aan een beschermhoes of draagtas waar het apparaat niet in kan beschadigen. Ook is de porro verrekijker vaak goedkoper dan de dakkant variant.

Monoculaire verrekijker

Een monoculaire verrekijker, ook wel een monokijker genoemd, is een kijker waar je maar met één oog doorheen kijkt. Deze bestaan namelijk uit één lens. Door het compacte formaat en het lichte gewicht van dit model is deze erg gemakkelijk mee te nemen tijdens een wandeling of fietstocht. Deze verrekijkers worden dan ook vaak gekozen als gewicht en grootte een belangrijke rol spelen. Je kunt ze namelijk gemakkelijk in je binnenzak stoppen. Maar dit model is ook zeer geschikt voor slechtzienden. Je kunt ze namelijk makkelijk tevoorschijn toveren als je iets van een afstand niet kunt lezen.

Welk type is geschikt voor mij?

Er zit een groot verschil in formaat en beeld, maar ook in prijs bij deze typen verrekijkers. Als je een verrekijker wilt aanschaffen, moet je eerst goed te kijken waarvoor je deze wilt gaan gebruiken. Wil je een model die je makkelijk mee kunt nemen tijdens een wandeling? Of zoek je een model met goede scherpte en maakt het formaat niet uit? Ook moet je van tevoren goed nadenken over je budget. Als je niet veel te besteden hebt, zul je eerder kiezen voor een porro-kijker in plaats van een dakkant-variant. Deze kost simpelweg minder geld. Je kunt dus niet lukraak een bepaald type kopen, denk van tevoren goed na en doe voldoende research naar het type verrekijker dat bij jou past.

Mono
Gratis verzending

Op alle bestellingen vanaf €20

30 dagen bedenktijd

Niet goed geld terug

Service

Vandaag besteld = Morgen in huis

Veilig betalen

PayPal / MasterCard / iDEAL