Verrekijker afstellen

Hoe moet ik mijn verrekijker afstellen?

Om van een optimaal beeld te genieten, is het afstellen van de verrekijker erg van belang. Als je dit niet doet, kan het beeld kwalitatief minder goed ogen. Het kan nog wel eens een hele klus zijn om je verrekijker goed af te stellen. Je moet namelijk rekening houden met de oogafstand en je wilt natuurlijk een zo scherp mogelijk beeld hebben. Voordat je je verrekijker gebruikt, moet je een paar zaken instellen.

Stappen

  • Twist-up oogschelp instellen
  • De juiste breedte afstellen
  • Dioptrie-instelling
  • Stel het beeld scherp

Twist-up oogschelp instellen

Draag je een bril? Het kan een groot verschil maken of je met of zonder bril door een verrekijker kijkt. Er zit namelijk een verschil tussen de ogen en de verrekijker als je met of zonder bril kijkt. Om dit verschil te compenseren, hebben de meeste verrekijkers beschermrubber bij de oculairlens zitten. Deze kan in- of uitgedraaid worden of zelfs omgeklapt worden. Draag jij een bril? Dan draai je of klap je het beschermrubber in. Als je geen bril draagt, dan draai of klap je het beschermrubber uit.

verrekijker

De juiste breedte afstellen

Je ogen staan uit elkaar en hier moet je je verrekijker ook naar afstellen. De verrekijker heeft twee oculairs die naast elkaar staan. Deze oculairs moet je op dezelfde afstand als je ogen afstellen.

Dit doe je door de verrekijker eerst tot zijn smalst te buigen, vervolgens buig je de beide delen uit elkaar totdat jij er goed doorheen kunt kijken. Kies dan een object dat ongeveer op 100 meter afstand van jou staat, beweeg beide delen van de verrekijker uit elkaar of dichter naar elkaar toe tot er een rond beeld ontstaat. Als je na het afstellen met beide ogen precies hetzelfde ziet zonder zwarte randen, staat de verrekijker goed.

Dioptrie-instelling

Met een dioptrie-instelling kun je de afwijking tussen de sterkte van je ogen compenseren. Het kan namelijk zo zijn dat je met één oog wel scherp ziet en met de andere niet. Deze instelling zit meestal op het rechter oculair, maar het kan ook ergens anders zitten. Kijk hiervoor in de handleiding van je verrekijker. Voor het afstellen van de dioptrie, kies je een object op een redelijke afstand. Kijk met je linkeroog door de lens en houd je andere oog dicht. Stel vervolgens het beeld scherp voor je linkeroog. Doe dit vervolgens ook voor je rechteroog. Nu kun je met beide ogen evenveel zien.

Stel het beeld scherp

Het laatste wat je hoeft te doen is het instellen van de scherpte van de verrekijker op het object wat je wilt zien. Richt daarom de verrekijker op een object en stel vervolgens de verrekijker scherp met de middelste scherpstelring. Als het beeld toch nog niet zo scherp is, zullen je ogen dit proberen te compenseren en zie je alles soms toch helder. Dit werkt echter vermoeiend voor de ogen, dus het afstellen van de juiste scherpte raden wij je absoluut aan. Experimenteer hiermee, je zult zelf zien welke scherpte het best werkt.

Gratis verzending

Op alle bestellingen vanaf €20

30 dagen bedenktijd

Niet goed geld terug

Service

Vandaag besteld = Morgen in huis

Veilig betalen

PayPal / MasterCard / iDEAL