Verrekijker schoonmaken

Hoe moet ik mijn verrekijker schoonmaken?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt, je kijkt door je verrekijker en de lenzen zijn vies. Je kunt niet optimaal genieten van het beeld en dit kan erg storend zijn. Maar je kunt je verrekijker niet zomaar met een of ander middel schoonmaken. Het is belangrijk de juiste middelen te gebruiken. Als je dit niet doet, kan dit namelijk zorgen voor beschadigingen. Goed onderhoud geeft meer en langer plezier van je verrekijker.

Gebruik geen zakdoek

Als je verrekijker vies is, ben je al snel geneigd om de lenzen met een zakdoek of de stof van je sjaal of shirt schoon te maken. Echter, dit kan erg schadelijk zijn voor de kijker. In deze stoffen kan namelijk zomaar een zandkorreltje verstopt zitten. Als je met zo’n zandkorrel over de lens van je verrekijker heen wrijft, kan dit krassen veroorzaken en dit wil je natuurlijk niet. Het is daarom van belang dat je over de goede schoonmaakmiddelen beschikt. Denk hierbij aan speciale kwasten of schoonmaaksets.

Grof vuil verwijderen

Grof vuil en zand kun je eerst proberen weg te halen met een zacht kwastje of blaaskwast. Het is van belang dat je deze kwast niet voor andere doeleinden gebruikt, hierdoor kan er namelijk vuil op het kwastje komen. Gebruik altijd een combinatie van borstelen en blazen, dit zorgt ervoor dat je het vuil echt verwijderd. Als het vuil er niet af wil komen, spoel je de verrekijker af onder de kraan. Controleer natuurlijk van tevoren of je kijker waterdicht is. De meeste verrekijkers zijn dit wel, maar check dit toch nog even voor alle zekerheid. Deze informatie vind je in de handleiding van je verrekijker. Na het afspoelen dep je de verrekijker voorzichtig met een zachte doek en laat deze daarna goed drogen, maar niet op de verwarming. Dit kan schadelijk zijn voor de verrekijker.

verrekijker

Lenzen schoonmaken

Vette vingerafdrukken op de lenzen van de verrekijker houden veel licht tegen en maakt je zicht minder scherp. Om deze schoon te maken kun je het beste speciale schoonmaakvloeistof voor verrekijkers gebruiken. Verschillende merken verkopen deze vloeistof, bijvoorbeeld Vogelbescherming Nederland en Swarovski. Je hebt maar een klein beetje vloeistof nodig om je lenzen te reinigen.

Plaats een druppel op de lens en gebruik een speciaal zacht vezeldoekje om deze schoon te maken. Eerst wrijf je over de lenzen zonder druk uit te oefenen, hiermee verwijder je de vettigheid. Neem vervolgens een schoon deel van het doekje en poets nu met iets meer druk.

Zorg er altijd voor dat er geen zand of vuil op de lenzen zit voordat je gaat schoonmaken. Dit kan namelijk zorgen voor krassen. Let er wel op dat je de lenzen niet te vaak schoonmaakt. Als je de lenzen regelmatig poetst, loop je het risico om de coating van het glas te beschadigen.

Accessoires die je verrekijker schoonmaken

Je wilt natuurlijk dat je verrekijker schoon en onbeschadigd blijft. Daarom zijn er enkele speciale accessoires ontwikkeld voor het beschermen van jouw kijker, maar ook om het schoonmaken van je kijker iets makkelijker te maken.

  • Regenkap: deze kap beschermt de verrekijker tegen vuil en stoten of vallen. Probeer de regenkap altijd op de verrekijker te houden als je hem niet gebruikt.

  • Draagtas: berg je kijker op in een draagtas als je deze niet gebruikt. Dit geeft bescherming tegen vallen en stoten.

  • Lenspen: een lenspen helpt bij het schoonmaken van vettigheid op de lenzen. Deze pen bevat een zachte kant van koolstof speciaal gemaakt voor het poetsen van verrekijkers.

Gratis verzending

Op alle bestellingen vanaf €20

30 dagen bedenktijd

Niet goed geld terug

Service

Vandaag besteld = Morgen in huis

Veilig betalen

PayPal / MasterCard / iDEAL