DE TELESCOOP – EEN KLASSIEKER MET LENZEN
De DÖRR MERKUR 910 is een lenstelescoop, ook wel refractor genoemd. Het licht wordt opgevangen door de lenzen, gebundeld en vergroot door het oculair. Dit is de klassieke constructie. Al in 1609 presenteerde Galileo Galilei ’s werelds eerste telescoop: een refractor. Tot op heden is de optiek voortdurend verbeterd. De MERKUR levert een goede optische kwaliteit. De lange brandpuntsafstand van 910 mm en het diafragma van 60 mm maken zelfs verre hemellichamen zichtbaar. Dankzij de hoge productieaantallen en machinebouw zijn telescopen nu betaalbaar voor amateurastronomen en beginners.
HET STATIEF – STABIEL MAAR NOG STEEDS LICHTGEWICHT
De telescoop rust op een LT2-statief met aluminium statiefpoten. Het combineert een hoge stabiliteit met een laag gewicht. Dit is een groot voordeel als u de telescoop wilt vervoeren. De hoogte van de statiefpoten kan variabel worden aangepast om een comfortabele observatie in rechtopstaande positie te garanderen – ongeacht uw lichaamslengte. Het driehoekige bakje tussen de statiefpoten is ideaal voor het opbergen van oculairs en andere accessoires tijdens het observeren.
DE AZ-2 MOUNT – VOOR INSTELLING EN TRACKING
Met de twee-assige alt-azimut vorkbevestiging AZ-2 kunt u de telescoop uitlijnen en hemellichamen volgen. Met één as kunt u de azimut (de hoofdrichting) instellen. De andere as is verantwoordelijk voor het instellen van de hoogte (de hoogte boven de horizon). De hoogte-as is voorzien van een fijne beweging via een roterende spindel. De instelling gebeurt handmatig op zicht. Dankzij twee buisklemmen kan de telescoop op de montering worden gepositioneerd en blijft de telescoop in optimale balans. De alt-azimut AZ-2 montering is bijzonder beginnersvriendelijk omdat de telescoop niet vooraf hoeft te worden uitgelijnd. Dit bespaart tijd en voorkomt stress. U kunt de telescoop opstellen en direct beginnen met uw waarnemingen.
INSTALLATIE EN BEDIENING – SNEL, EENVOUDIG EN HANDIG
De componenten van de telescoop zijn eenvoudig en snel op te stellen. Ook het bedienen van de telescoop is vrij eenvoudig. Terwijl je de objecten handmatig volgt, kan de scherpte nauwkeurig worden aangepast met behulp van twee draaiwielen. Alle instelmogelijkheden zijn zo ontworpen dat zelfs beginners de telescoop direct intuïtief kunnen bedienen. Of het nu kinderen, tieners of volwassenen zijn: niets staat een succesvolle start in de wereld van de astronomie in de weg.
DE FINDER SCOPE 5×24 – EENVOUDIG DE HEMELLICHAMEN PLAATSEN
De zoeker wordt parallel aan de telescoopbuis geplaatst en zorgt ervoor dat u na een eenmalige aanpassing snel de gewenste hemellichamen kunt vinden die u wilt waarnemen. Een zoeker is nodig omdat de kijkhoek van telescopen door de hoge vergroting zo klein is dat het niet mogelijk is om hemellichamen te vinden. Door de lage vergroting van slechts 5x legt de zoeker een groter gebied van de hemel vast, waardoor het gemakkelijker wordt om de telescoop snel op het gewenste object uit te lijnen.
DE Oculairs – OPTICA VOOR EEN DUIDELIJK ZICHT
De oculairs maken deel uit van het optische systeem. Ze worden aan de telescoop bevestigd en zorgen ervoor dat je in de telescoop kunt kijken. Het gebruikte oculair heeft invloed op de vergroting van de telescoop. De MERKUR wordt geleverd met 3 oculairs. Ze zijn uitgerust met een gestandaardiseerde dopdiameter van 1,25 inch:
✓ SR4 oculair met twee lenzen
met een brandpuntsafstand van 4 mm, Super Ramsden-constructie voor een vergroting van 227,5*
✓ H12.5 oculair met twee lenzen
met 12,5 mm brandpuntsafstand, Huygens-constructie voor een vergroting van 72,8x
✓ H20 oculair met twee lenzen
met 20mm brandpuntsafstand, Huygens constructie voor een vergroting van 45,5x
DE 2X BARLOW-LENS – VOOR NOG GROTERE VERGROTING
De DÖRR MERKUR 910 wordt ook geleverd met een 2x Barlow-lens. Hij wordt tussen de telescoop en het oculair gemonteerd en verdubbelt de vergroting. Met de Barlow-lens ontstaan de volgende vergrotingen:
SR4-vergroting 455x*
H12,5 vergroting 145,6x*
H20-vergroting 91x
*de aanbevolen maximale vergroting voor de DÖRR MERKUR 910 is 120x. Hoewel hogere vergrotingen technisch mogelijk zijn, leiden deze niet meer tot scherpe waarnemingsresultaten. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn de luchtturbulenties in de atmosfeer van onze aarde.
90° DIAGONALE SPIEGEL – VOOR EEN COMFORTABEL ZICHT
Elke telescoop produceert een omgekeerd en ondersteboven beeld. De diagonale spiegel, die tussen de telescoop en het oculair wordt geplaatst, corrigeert het omgekeerde beeld. De diagonale spiegel buigt het beeld bovendien 90° af en maakt zo een aangenamer zicht van bovenaf mogelijk.
OPZETLENS – VOOR TERRESTRISCHE OBSERVATIES
De omkeerlens wordt tussen de telescoop en het oculair gemonteerd. In tegenstelling tot de diagonale spiegel zet de omkeerlens het beeld weer rechtop en ook in de goede richting. Dit betekent dat ook verre objecten op aarde kunnen worden waargenomen, zoals schepen op zee of verre bergtoppen. Bovendien wordt het beeld vergroot met een factor 1,5x:
SR4-vergroting 341x*
H12,5 vergroting 109x
H20-vergroting 68x
*de aanbevolen maximale vergroting voor de DÖRR MERKUR 910 is 120x. Hoewel hogere vergrotingen technisch mogelijk zijn, leiden deze niet meer tot scherpe waarnemingsresultaten. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn de luchtturbulenties in de atmosfeer van onze aarde.
Let op: Combineer de omkeerlens niet met de Barlow-lens. Dit leidt tot onscherpe beelden.
MAANFILTER – VOOR VERSCHRIKKINGSVRIJE MAANOBSERVATIES
De maan wordt verlicht door de zon. Tijdens volle maan is het onaangenaam helder als je door het oculair kijkt. Het meegeleverde maanfilter wordt in de achterkant van het oculair geschroefd en maakt het beeld neutraal donkerder. Kortom, het werkt als een zonnebril en zelfs langere observaties van de volle maan zijn aangenaam en mogelijk zonder verblind te worden. Het gebruik van het maanfilter wordt ook aanbevolen bij het observeren van Venus om de schittering te verminderen.
HOUD ER REKENING MEE DAT:
• Kijk NOOIT rechtstreeks in of dichtbij de zon door de telescoop of zoeker! Gevaar voor blindheid!
• De telescoop is geen speelgoed! Kinderen mogen de telescoop niet gebruiken zonder toezicht van volwassenen.
In de doos:
– Dorr Refractor Telescope MERKUR 910
– Zoeker
– Oculairs 3x
– Barlow lens 2x
– Omkeerlens 1.5x
– Maanfilter
– Diagonale spiegel (90 graden)
– Statief