De DÖRR METEOR 700 reflectortelescoop is de perfecte telescoop voor beginners. De stabiele telescoop is eenvoudig in gebruik en beschikt over een statief, AZ-1 vatting, zoeker, 3 oculairs, 2x Barlowlens en een maanfilter. De METEOR 700 maakt indrukwekkende observaties van de maan, planeten, sterren, open sterrenhopen en bolvormige sterrenhopen mogelijk.
DE TELESCOOP – VERFIJNDE NEWTON-CONSTRUCTIE
De DÖRR METEOR 700 is een reflectortelescoop of spiegeltelescoop gebaseerd op de Newton-constructie. Dit ontwerp heeft zich gedurende een lange periode bewezen. Generaties astronomen gaven de voorkeur aan het Newtoniaanse ontwerp vanwege de verschillende voordelen ervan. Ondanks de grote brandpuntsafstand van 700 mm en een diafragma van 76 mm is de telescoopbuis zeer compact. Dit wordt bereikt door het licht af te buigen met behulp van de primaire en secundaire spiegels. De spiegels maken de telescoop niet alleen compacter, maar zorgen er ook voor dat er geen chromatische aberraties ontstaan – zoals bij refractortelescopen wel kan voorkomen. De METEOR levert een zeer goede optische kwaliteit. De Newton-constructie van deze astronomische telescoop biedt een zijaanzicht. Dit zorgt voor aangenaam en moeiteloos observatieplezier zonder te hoeven bukken. Omdat spiegels gemakkelijker te produceren zijn dan lenzen, biedt de METEOR 700 een uitstekende prijs-prestatieverhouding.
HET STATIEF – STABIEL MAAR NOG STEEDS LICHTGEWICHT
De telescoop rust op een LT2-statief met aluminium statiefpoten. Het combineert een hoge stabiliteit met een laag gewicht. Dit is een groot voordeel als u de telescoop wilt vervoeren. De hoogte van de statiefpoten kan variabel worden aangepast om een comfortabele observatie in rechtopstaande positie te garanderen – ongeacht uw lichaamslengte. Het driehoekige bakje tussen de statiefpoten is ideaal voor het opbergen van oculairs en andere accessoires tijdens het observeren.
DE AZ-1 MONTAGE – VOOR INSTELLING EN TRACKING
Met de twee-assige alt-azimut vorkbevestiging AZ-1 kunt u de telescoop uitlijnen en hemellichamen volgen. Met één as kunt u de azimut (de hoofdrichting) instellen. De andere as is verantwoordelijk voor het instellen van de hoogte (de hoogte boven de horizon). De hoogte-as is voorzien van een fijne beweging via een roterende spindel. De instelling gebeurt handmatig op zicht. De alt-azimut AZ-1 montering is bijzonder beginnersvriendelijk omdat de telescoop niet vooraf hoeft te worden uitgelijnd. Dit bespaart tijd en voorkomt stress. U kunt de telescoop opstellen en direct beginnen met uw waarnemingen.
INSTALLATIE EN BEDIENING – SNEL, EENVOUDIG EN HANDIG
De componenten van de telescoop zijn eenvoudig en snel op te stellen. Ook het bedienen van de telescoop is vrij eenvoudig. Terwijl je de objecten handmatig volgt, kan de scherpte nauwkeurig worden aangepast met behulp van twee draaiwielen. Alle instelmogelijkheden zijn zo ontworpen dat zelfs beginners de telescoop direct intuïtief kunnen bedienen. Of het nu kinderen, tieners of volwassenen zijn: niets staat een succesvolle start in de wereld van de astronomie in de weg.
DE FINDER SCOPE 5×24 – EENVOUDIG DE HEMELLICHAMEN PLAATSEN
De zoeker wordt parallel aan de telescoopbuis geplaatst en zorgt ervoor dat u na een eenmalige aanpassing snel de gewenste hemellichamen kunt vinden die u wilt waarnemen. Een zoeker is nodig omdat de kijkhoek van telescopen door de hoge vergroting zo klein is dat het niet mogelijk is om hemellichamen te vinden. Door de lage vergroting van slechts 5x legt de zoeker een groter gebied van de hemel vast, waardoor het gemakkelijker wordt om de telescoop snel op het gewenste object uit te lijnen.
DE Oculairs – OPTICA VOOR EEN DUIDELIJK ZICHT
De oculairs maken deel uit van het optische systeem. Ze worden aan de telescoop bevestigd en zorgen ervoor dat je in de telescoop kunt kijken. Het gebruikte oculair heeft invloed op de vergroting van de telescoop. De METEOR wordt geleverd met vier oculairs. Ze zijn uitgerust met een gestandaardiseerde dopdiameter van 1,25 inch:
✓ SR4 oculair met twee lenzen
met een brandpuntsafstand van 4 mm, Super Ramsden-constructie voor een vergroting van 175x*
✓ SR6 oculair met twee lenzen
met een brandpuntsafstand van 6 mm, Super Ramsden-constructie voor een vergroting van 117x*
✓ H12.5 oculair met twee lenzen
met een brandpuntsafstand van 12,5 mm, Huygens-constructie voor een vergroting van 56x
✓ H20 oculair met twee lenzen
met een brandpuntsafstand van 20 mm, Huygens-constructie voor een vergroting van 35x
DE 2X BARLOW-LENS – VOOR NOG GROTERE VERGROTING
De DÖRR METEOR 700 wordt ook geleverd met een 2x Barlow-lens. Hij wordt tussen de telescoop en het oculair gemonteerd en verdubbelt de vergroting. Met de Barlow-lens ontstaan de volgende vergrotingen:
SR4-vergroting 350x*
SR6-vergroting 234*
H12,5 vergroting 112x
H20-vergroting 70x
*de aanbevolen maximale vergroting voor de DÖRR METEOR 700 is 152x. Hoewel hogere vergrotingen technisch mogelijk zijn, leiden deze niet meer tot scherpe waarnemingsresultaten. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn de luchtturbulenties in de atmosfeer van onze aarde.
MAANFILTER – VOOR VERSCHRIKKINGSVRIJE MAANOBSERVATIES
De maan wordt verlicht door de zon. Tijdens volle maan is het onaangenaam helder als je door het oculair kijkt. Het meegeleverde maanfilter wordt in de achterkant van het oculair geschroefd en maakt het beeld neutraal donkerder. Kortom, het werkt als een zonnebril en zelfs langere observaties van de volle maan zijn aangenaam en mogelijk zonder verblind te worden. Het gebruik van het maanfilter wordt ook aanbevolen bij het observeren van Venus om de schittering te verminderen.
HOUD ER REKENING MEE DAT:
• Kijk NOOIT rechtstreeks in of dichtbij de zon door de telescoop of zoeker! Gevaar voor blindheid!
• De telescoop is geen speelgoed! Kinderen mogen de telescoop niet gebruiken zonder toezicht van volwassenen.
In de doos:
– Dorr Reflector Telescope METEOR 700
– Zoeker
– 4x Oculair
– 1x Barlow lens 2x
– Maanfilter
– Statief