spotting scope

Wat is een spotting scope?

Ben je op zoek naar een verrekijker om vogels mee te spotten? Dan is een reguliere verrekijker niet altijd de juiste keuze. De meeste vogelspotters en natuurliefhebbers kiezen voor een spotting scope. Deze kijker kun je vergelijken met een telescoop, maar heeft het formaat van een verrekijker. Ideaal voor als je vogels, wild en landschappen van dichtbij wil bekijken, maar geen groot apparaat mee wilt nemen. 

In dit artikel vertellen we meer over de spotting scope en welke vergroting je precies nodig hebt. Lees snel verder!

Hoe werkt een spotting scope?

Een spotting scope lijkt op een telescoop, maar is een stuk compacter en eenvoudiger mee te nemen. Deze kijkers zijn ontworpen voor hoge vergrotingen waardoor je objecten op grote afstand kunt bekijken. Je ziet details die je met het blote oog, of een reguliere verrekijker, niet kunt zien.

Daarnaast zijn scopes waterproof en kun je met sommige modellen inzoomen waardoor je de vergroting aan kunt passen op de omstandigheden. 

Bekijk ons uitgebreide assortiment ->

Wanneer gebruik je het?

Een spotting scope biedt veel verschillende toepassingen. Het apparaat wordt voornamelijk gebruikt door vogelspotters, natuurliefhebbers en wandelaars.

  • Vogelspotten: vogelspotters gebruiken een scope om vogels op grote afstand te observeren. Bovendien kun je ook eenvoudig een camera aansluiten, wat ideaal is voor het fotograferen van vogels.
  • Wildobservatie: je kunt dieren observeren en bestuderen zonder ze te verstoren.
  • Schieten: het kan ook van pas komen op een schietbaan om doelen te observeren. 

Welke vergroting heb ik nodig?

Een spotting scope heeft vaak een vergroting van 15 tot 45x, maar hoe weet je welke vergroting je nodig hebt? Als je de kijker gaat gebruiken om vogels op grote afstand te spotten, raden we aan om een vergroting van minimaal 20x te gebruiken. Wanneer je op korte afstand staat, voldoet een vergroting van 8 tot 12x. 

Houd rekening met trillingen in het beeld als je voor een grote vergroting kiest. Gelukkig is dit probleem makkelijk op te lossen door een statief te gebruiken.

Wat is beter: een spotting scope of verrekijker?

Twijfel je tussen een verrekijker of een spotting scope? Er is een simpele vraag waarmee je kunt vaststellen of je een verrekijker of scope nodig hebt, namelijk:

  • Is de vergroting van een verrekijker te klein om een dier, vogel of landschap van dichtbij te zien?

Wanneer het antwoord ‘ja’ is, kies je voor een spotting scope. De meeste verrekijkers hebben een vergroting van 8x of 10x. Deze vergroting is ideaal om gebieden mee te scannen, maar is meestal te klein wanneer je een object van dichtbij wilt bekijken. 

Gratis verzending

Op alle bestellingen vanaf €20

30 dagen bedenktijd

Niet goed geld terug

Service

Vandaag besteld = Morgen in huis

Veilig betalen

PayPal / MasterCard / iDEAL