Wie heeft de verrekijker uitgevonden

Wie heeft de verrekijker uitgevonden?

De verrekijker: vogelspotters, jagers en natuurliefhebbers kunnen niet meer zonder. Toch was er een tijd toen deze kijkers nog niet bestonden en we alles met het blote oog moesten bekijken. De geschiedenis van de verrekijker gaat helemaal terug naar de vroege 17e eeuw. Toen werd de eerste praktische uitvoering van de kijker bedacht door de Nederlandse brillenmaker Hans Lippershey.  In dit artikel ontdek je wie de verrekijker heeft uitgevonden en leer je meer over de geschiedenis van de, zoals we deze nu kennen, binoculaire verrekijker. 

Wie heeft de verrekijker uitgevonden?

Er zijn nog wel eens discussies over de exacte oorsprong van de verrekijker, maar over het algemeen wordt de uitvinding toegekend aan de Nederlander Hans Lippershey. Hij diende in 1608 een patent in voor een apparaat dat objecten op afstand groter kon maken. Echter, zijn aanvraag werd geweigerd omdat er al soortgelijke uitvindingen bekend waren. 

Toch wordt Lippershey nog altijd gezien als de uitvinder van de eerste telescoop. Dit komt doordat hij een kijker met slechts één lens had uitgevonden. Dit noemen we tegenwoordig een monoculair. De uitvinding van de monoculair legde de basis voor de latere ontwikkeling van de verrekijker met twee lenzen, ook wel binoculair genoemd. 

De ontwikkeling van de verrekijker

Na de uitvinding van Hans Lippershey begonnen opticiens en wetenschappers met het aanpassen van zijn ontwerp. Galileo Galilei verbeterde de telescoop door een andere lens te gebruiken, wat leidde tot een veel scherper beeld.

De stap van een enkele telescoop naar een binoculaire kijker, waar je met beide ogen doorheen kunt kijken, was erg belangrijk in de geschiedenis van de verrekijker. Dit idee werd bedacht in de 19e eeuw door de Franse uitvinden Ignatio Porro. Hij ontwierp een systeem met een prisma dat het licht reflecteert binnen de kijker. Dit leidde tot een beter beeld en een hogere vergroting. Het ontwerp van Porro wordt nog altijd gebruikt als basis voor de ontwikkeling van moderne verrekijkers. 

De verrekijkers van nu

Sinds de 19e eeuw zijn de verrekijkers steeds geavanceerder geworden. Met nieuwe materialen en technologieën zijn de kijkers van nu lichter, duurzamer en krachtiger dan ooit tevoren. Zo zijn er bijvoorbeeld specifieke verrekijkers verkrijgbaar voor verschillende doeleinden, zoals jacht, vogelspotten en watersport.  

Daarnaast gebruiken de verrekijkers van nu de beste coatings die lichtinval maximaliseren en reflecties verminderen. Zo geniet je altijd van een haarscherp beeld!

Conclusie: wie heeft de verrekijker uitgevonden?

Hans Lippershey heeft misschien niet de verrekijker uitgevonden als hoe we die nu kennen, maar hij heeft wel een belangrijke bijdrage geleverd. Zonder de ontwikkeling van de eerste telescoop was de verrekijker wellicht veel later pas op de markt gekomen. Voor ons blijft de verrekijker altijd een Hollands randje hebben. 

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Verrekijker

Gratis verzending

Op alle bestellingen vanaf €20

30 dagen bedenktijd

Niet goed geld terug

Service

Vandaag besteld = Morgen in huis

Veilig betalen

PayPal / MasterCard / iDEAL