welke verrekijker kiezen

Welke verrekijker kiezen? Ontdek welke verrekijker je nodig hebt

Je gaat binnenkort op reis en wilt bijzondere dieren van grote afstanden gaan spotten. Of je bent een echte natuurliefhebber en wilt vogels kijken tijdens je lange wandelingen. Of je nu een vogelspotter, sterrenkijker of jager bent; er is voor iedereen een geschikte verrekijker. Maar welke verrekijker moet je nu kiezen? Ontdek in 4 stappen welke kijker je nodig hebt!

Samenvatting: welke verrekijker kiezen?

Wil je snel weten welke verrekijker je het beste kunt kiezen? Aan de hand van de activiteit waarvoor je de kijker gaat gebruiken, is het mogelijk om onderscheid te maken tussen verschillende kijkers. Hieronder vind je een klein overzicht van welk type kijker het beste bij jou en de gebruikssituatie past.

Vogelspotten Jacht Watersport
Vergroting van 8x of 10x Een vergroting van 8x of 10x  Vergroting van 7x of 8x
Licht in gewicht Hoog schemergetal Waterdicht
Veel detail Breed gezichtsveld Stabiel beeld 

Stappenplan: zo vind je de juiste verrekijker

Als je je afvraagt welke verrekijker je moet kiezen, zijn er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Allereerst bepaal je de activiteit waar je de kijker voor gaat gebruiken en vervolgens kies je de type verrekijker die hier het beste bij past. 

Volg de onderstaande stappen en ontdek welke verrekijker je nodig hebt. 

1. De activiteit

Wanneer je een verrekijker gaat kopen, weet je meestal van tevoren al waar je deze het meeste voor gaat gebruiken. Er zijn speciale kijkers voor vogelspotten, wandelen, jagen en watersport. Voor vogelspotten is het bijvoorbeeld belangrijk dat er voldoende licht binnen komt. Zo kun je ook in een donker bos alle vogels goed bekijken. Voor op het water is het belangrijk dat je een waterdicht model met een stabiel beeld kiest. 

Wil je de verrekijker voor meerdere activiteiten gebruiken? Dan zijn er ook speciale allrounder modellen verkrijgbaar. 

2. Type verrekijker

Vervolgens kies je de type verrekijker die het beste bij jouw gebruikssituatie en wensen aansluit. Je kunt kiezen uit binoculaire en monuculaire verrekijkers en porro- en dakkantverrekijkers. 

Binoculaire en monoculaire verrekijkers

De meeste verrekijkers zijn binoculair. Dit betekent dat ze twee glazen hebben waar je doorheen kunt kijken. Maar er zijn ook monoculaire kijkers verkrijgbaar. Deze bevatten maar één objectief en zijn heel eenvoudig om mee te nemen. Ideaal voor tijdens wandelingen door de natuur. 

Porro- en dakkantverrekijkers

Bij een dakkantverrekijker staat het prisma en het objectief recht tegenover elkaar. Dit betekent dat het licht rechtstreeks door de kijker valt. Bij een porroverrekijker is dit niet het geval en hierdoor staat er meer diepte in het beeld. Dus vind jij diepte erg belangrijk tijdens het vogelspotten of jagen? Dan kies je voor een porroverrekijker.

3. Welke vergroting?

De vergroting van een verrekijker bepaalt hoe vaak een object vergroot wordt. Er zijn diverse vergrotingen, van 4x tot 20x. Wat de beste vergroting voor jou is, hangt af van de activiteit waar je de kijker voor gebruikt. 

Voor vogelspotten en wandelingen in de natuur adviseren we een vergroting van 8x of 10x. Deze vergrotingen zorgen voor een helder en stabiel beeld. 

Houd er rekening mee dat een hogere vergroting niet alleen voor meer detail zorgt, maar ook voor meer trillingen. Een kijker met een vergroting van 20x kun je niet in de hand vasthouden omdat je anders niks ziet door het trillende beeld. Je hebt hier dus altijd een statief voor nodig.

4. Extra eigenschappen

Nu ben je aangekomen bij de laatste stap in het welke verrekijker kiezen stappenplan; namelijk de overige eigenschappen kiezen. Dan hebben we het onder andere over het gewicht, de waterdichtheid en de grootte. Kies zelf welke eigenschappen je het meest belangrijk vindt. 

Gratis verzending

Op alle bestellingen vanaf €20

30 dagen bedenktijd

Niet goed geld terug

Service

Vandaag besteld = Morgen in huis

Veilig betalen

PayPal / MasterCard / iDEAL