Je gaat de natuur in en je neemt mee: een verrekijker! Met een verrekijker geniet je nog meer van al het moois om je heen: het landschap, de vogels en misschien wel een vos of hert. Waar je een verrekijker precies voor wil gebruiken, bepaalt het type verrekijker dat je het best kunt gebruiken. Wij hebben voor je op een rijtje gezet waar je als vogelaar, wildspotter of wandelaar op moet letten.
Verrekijker voor vogelspotten
Om een klein vogeltje hoog in de boom zo goed mogelijk te bekijken, heb ik vast een zo groot mogelijke vergrotingsfactor nodig, toch? Ja en nee. Een grote vergrotingsfactor maakt het lastig het beeld goed stil te houden. De manier waarop jij vogels spot is daarom van invloed op de vergrotingsfactor die je kiest. Wil je tijdens het wandelen vogels spotten? Kies dan voor een compact model met vergrotingsfactor 8. Zit je tijdens het vogelspotten op een vaste plek, bijvoorbeeld in een camouflagehut of thuis in de tuin, dan kun je voor een vergrotingsfactor 10 gaan. Je hebt hier voor optimaal beeld immers de mogelijkheid de kijker op een statief te zetten.
Een andere specificatie waar je rekening mee moet houden is het schemergetal. Als vogelaar ga je waarschijnlijk het liefst tijdens de zonsopkomst of de zonsondergang vogelspotten. En misschien ga je ook wel het liefst naar het park of bos, waar het relatief donker is. Je hebt hiervoor een kijker met een schemergetal van ten minste 18 nodig. Kijkers met een schemergetal onder de 15 zijn alleen geschikt voor overdag. Je berekent het schemergetal door de diameter van het objectief te vermenigvuldigen met de vergrotingsfactor. Van dit getal trek je vervolgens de wortel.
Verrekijker voor wildspotten en jagen
Ga jij de bossen in om wilde dieren te spotten of doe je aan jagen? Dan moet je op iets andere specificaties letten. Ook hier is een hoog schemergetal van belang. Zelfs als je op klaarlichte dag de natuur in gaat, bevind je je ongetwijfeld diep in de bossen, waar weinig lichtinval is.
Misschien nog wel belangrijker dan de vergrotingsfactor is in dit geval het gezichtsveld. Des te breder het gezichtsveld van je verrekijker, des te meer wild je erdoor kunt spotten. Zo hoef je minder snel in het schemerlicht met het blote oog op zoek naar wilde dieren. Dit kan je ook met je kijker doen.
Zorg er ook voor dat je verrekijker is ingesteld op de omstandigheden waarin je je veelal verkeerd. Een waterdichte, met stikstof gevulde kijker is in veel gevallen een must. Ook is het prettig als de verrekijker niet te groot en te zwaar is. Dan kun je hem eenvoudig opbergen en meenemen.
Verrekijker voor wandelen en fietsen
Wil je gewoon een leuke kijker voor een zonnige zondag op de fiets? Of ga je graag met de hond wandelen op de Veluwe en ben je eigenlijk wel benieuwd wat daar allemaal te zien is? Neem dan een lichtgewicht compactkijker. Meestal zijn dit dakkantkijkers. In tegenstelling tot porroverrekijkers, liggen de lenzen van dakkantverrekijkers in één rechte lijn. Hierdoor zijn ze compacter en sterker.
Een compactkijker heeft een kleine objectiefdiameter van tussen de 21 en 26 millimeter. Hierdoor vangen ze weinig licht en zijn ze alleen geschikt voor overdag. De meeste compactkijkers zijn heel aantrekkelijk geprijsd, waardoor je het gebruik van een verrekijker zonder schuldgevoel kunt uitproberen!
Heb jij al een verrekijker op het oog? Bekijk ons aanbod voor alle mogelijkheden!